Lån och ränta – Vad innebär det?

Ett lån är ett avtal mellan en långivare (exempelvis en bank) och en låntagare. Räntan är en procentuell avgift på lånet, det vill säga en inkomst som banken får genom att du lånar deras pengar. Lånet har en bestämd tid för att återbetalas och varje månad inbetalas ett visst belopp till långivaren, så kallat amortering. Idag finns det många olika typer av lån och räntor som bankerna erbjuder. När du behöver låna till exempelvis köp av bil eller renovering av bostad blir du erbjuden ett privatlån eller blancolån. Denna typ av lån är ett lån utan säkerhet och det finns därför inget krav på vad du skall använda pengarna till. Vid köp av bostad så erbjuder bankerna specifika bolån som har bättre villkor vad gäller räntan, då beloppet oftast är mycket större. Vid ett bolån måste du däremot ha 15 % av totala värdet på bostaden för att bli beviljad lånet. Skulle du inte ha dessa 15 % kan du komplimentera bostadslånet med ett privatlån.

Hur stor blir räntan och den totala kostnaden?

Lån och ränta går hand i hand. Det är viktigt att förstå hur stor den totala kostnaden kommer bli på ditt lån. En låg ränta innebär inte automatiskt en låg månadskostnad, utan du bör verifiera vilka avgifter som banken tar ut (ansökningsavgift, start- och uppläggningsavgift, administrationsavgift och fakturaavgift). Räntan plus samtliga olika avgifter kallas för effektiv ränta och det är denna ränta som bör användas vid jämförelse av olika långivares villkor.

Långivaren bestämmer själv hur stor ränta som skall tas ut på lånet. Genom en kreditupplysning, en analys av personens återbetalningsförmåga samt vilken säkerhet låntagaren kan ställa för lånet, räknas räntesatsen ut. Räntan kan alltså bli lägre desto bättre dessa faktorer är.

Storleken på lånet och återbetalningen som du kommer att genomföra varierar från bank till bank. Du kan lätt ansöka om ett lån via bankernas hemsidor, där du enkelt fyller i dina uppgifter, och vanligtvis återkommer bankerna snabbt med svar om lånet är beviljat eller inte.